Metanreducerande fodertillskott ger resultat

En ko ute med några kalvar. En fin bild, men så här ser djurhållning sällan ut. Foto: Elisha Mariathas

Vi på Volta Greentech i Göteborg utvecklar metanreducerande fodertillskott till kor – en klimatlösning som väcker engagemang, men som också möter motstånd. Vi vill dela vår syn.  

Många ser fodertillskott som en del av framtiden, medan andra avfärdar det helt. Vi på Volta vill svenskt lantbruk väl, men vi förstår också oron. Fodertillskott måste vara säkra och lönsamma. Annars lägger vi krokben på oss själva.

Kor har i tusentals år levt i samspel med naturen och utvecklat förmågan att omvandla gräs till energi genom mikroorganismer i våmmen. I det biogena kolkretsloppet lagras och omvandlas koldioxid i balans. Samtidigt bildar mikroorganismerna metan – en kraftfull växthusgas som bidrar till planetens uppvärmning innan den bryts ned till koldioxid och återgår i kretsloppet. Människan levde en gång i balans med sin omgivning. Med människans utvecklingen kom förbättringar av levnadsvillkor, men också en växande miljöbelastning. Den naturliga balansen, som bestått i miljontals år, har nu rubbats. 

Sverige släpper ut 44 miljoner ton koldioxidekvivalenter (CO2e) per år totalt, alla sektorer. Av dessa kommer 7,5 % – motsvarande 3,3 miljoner ton CO2e – från metan från idisslarnas fodersmältning (Naturvårdsverket 2023). Det är en väsentlig andel av Sveriges totala växthusgasutsläpp. Globalt hade människan för några hundra år sedan några miljoner kor som boskap i världen, idag har vi över 1 miljard kor.  Det som en gång var en del av naturens cykel, som metanutsläppen från kor, har nu blivit en av de faktorer som är med och driver klimatförändringarna tillsammans med fossila bränslen, konsumtion och industrin. Det kommer alltid finnas någon eller något annat som mer påverkar global uppvärmning än det svenska lantbruket, men det hindrar inte oss att vilja ta ett ansvar över vad vi själva kan göra här och nu. 

Det finns lösningar – och de fungerar redan. På en svensk gård med cirka 650 mjölkkor som använder Bovaer reduceras nu 3 ton metan varje månad, vilket kan omräknas till 80 ton koldioxidekvivalenter. Det är lika mycket som att flyga mellan Stockholm och New York 215 gånger (ICAO 2025). Varje månad. På en enda gård. 

De metanreducerande fodertillskotten innehåller utvalda molekyler i låga koncentrationer som begränsar en specifik typ av mikroorganism i våmmen från att producera metan, utan att störa den mikrobiella balansen. Metanproduktionen är en naturlig del av våmmens ekosystem, men de metanproducerande mikroorganismerna saknar större konkurrens och kan därför frodas och generera stora mängder metan. Detta överflödiga metan kan leda till att upp till 10% av energin från fodret går förlorad för kon. 

Fodertillskottet blandas in i lantbrukarens vanliga mineralfoder hos deras foderföretag och utfodras utan extra arbete eller annorlunda hantering. Korna mår lika bra som tidigare, mjölken och köttet påverkas inte negativt, och vi har mätt metanutsläppen både före och efter för att verifiera resultaten. Även om resultaten är fantastiska är detta ingen världsnyhet. Metanreducerande fodertillskott har utfodrats till hundratusentals kor runt om i världen för att reducera metanutsläpp med goda resultat. Syntetiskt framställda tillsatser är inte heller nytt – många tillsatta vitaminer och andra ämnen i lantbruket produceras idag syntetiskt för att säkerställa tillgänglighet och effektivitet. Att använda syntetiskt framställda tillsatser är en etablerad och beprövad metod inom svenskt lantbruk.

Vi behöver vetenskap och innovation för att minska klimatpåverkan. Foto: Dogancan Ozturan

Om metanutsläppen hålls konstanta påverkar de inte den globala temperaturen ytterligare, eftersom metanet bryts ned och ersätts i en jämn takt. Men om vi minskar metanutsläppen, får det en direkt nedkylande effekt på planeten. En kylande effekt på planeten är precis vad som behövs. 

Vi kommer inte att ta oss ur den här klimatsituationen vi satt oss i över en natt. Det kräver stegvisa förändringar. Att agera är det viktigaste ledarskapet just nu.  

Fler och fler svenska lantbrukare börjar med metanreducerande fodertillskott, inte för att korna är klimatboven i dramat, utan för att lantbrukarna ser hur deras kor kan vara med och bidra med positiv effekt på klimatet. 

Fredrik Åkerman
VD och medgrundare
Volta Greentech AB
fredrik@voltagreentech.com

Next
Next

Volta Greentech 2024 in Review